گروه علوم تجربي زرين دشت ارايه مطالب علمي- نمونه سوال - آزمايش جالب-علوم راهنمایی و ...
| ||
|
در تصویر زیر مقداری آب درون ظرفی ریخته شده است. دمای آب حدود 20 درجه سانتیگراد است. اگر هوای داخل ظرف توسط پمپ تخلیه شود، آیا آب به جوش میآید؟ (برای دریافت پاسخ خود به دو تصویر خوب دقت کنید)
![]() ![]() بر خلاف موارد فوق، در دیگ زودپز (كه فشار زیاد است) آب در دمای بالاتری میجوشد.
به همین نحو، افزایش ناخالصی باعث افزایش نقطه جوش آب میشود. به عنوان مثال افزایش نمك در آب باعث افزایش نقطه جوش آن میشود و بدین ترتیب میتوانید نقطه جوش آب را به بالای 100C افزایش دهید.
پس از مطالعه نکات فوق به پرسش و پاسخ های ارائه شده ذیل نیز دقت کنید:
1- چرا كوهنوردان برای آبپز كردن تخممرغ در ارتفاعات دچار مشكل میشوند؟ چه راه حلی برای آنها پیشنهاد میكنید؟
پاسخ: در ارتفاعات، آب در دمایی پایینتر از 100C به جوش می آید. در حالی كه برای آبپز شدن تخممرغ نیاز به دمایی در حدود 100C است. به طور مثال فرض كنید، دمای جوش آب در قلهای 50C باشد و شما قصد پختن تخممرغی را در آنجا دارید. هر چقدر شما به ظرف حاوی تخم مرغ گرما بدهید، چون تخممرغ در آب جوش با دمای 50C قرار دارد بنابر این با افزایش زمان، دمایش بالاتر از 50C نمیرود، به این ترتیب با این دما تخممرغ شما آبپز نمیشود. (به عنوان مثال، شما میدانید كه هوای بعضی از شهرهای ایران در فصل تابستان به 50C میرسد، این در حالی است كه اگر تخممرغی را روزها در این دما قرار دهید، نخواهد پخت.)
برای حل این مشكل میتوان نمك به آب اضافه كرد، نمك باعث میشود نقطه جوش آب بالا برود.
2- آیا مزه چایی كه در ارتفاعات دم می كنید با مزه چایی كه در خانه دم میكنید یكی است؟ (در صورتی كه در هر دو مورد از آب یكسان استفاده نمایید.)
پاسخ: خیر، چون چایی در خانه تقریباً با آب جوشی که دمای آن 100C است دم میشود در حالی كه در ارتفاعات با آب جوشی كه دمای آن خیلی كمتر از 100Cرسیده باشد هم می شود چایی دم کرد. شما میدانید كه ما در منزل منتظر میمانیم تا بعد از به جوش آمدن آب، چایی را دم كنیم اگر به طور مثال با آب 60C هم میشد چایی دم كرد دیگر وقت خود را صرف انتظار برای جوشیدن آب نمیكردیم. نظرات شما عزیزان: |
|
[ طراح قالب : پیچک ] [ Weblog Themes By : Pichak.net ] |